Voščilo

Vse leto smo z vami delili številne lepe zgodbe iz življenja tistih živali, ki smo jim sicer ljudje odvzeli sleherno podobo živega bitja in jih postavili v pozicijo, ki nam dovoljuje njihovo uporabo in zlorabo za našo korist.
Številne zgodbe bi lahko dale slutiti, da se svet zaradi nas pa morda vendarle spreminja na bolje in da bo na koncu vse pravzaprav vredu.

Pa ni tako.

Položaj živali se v resnici ne spreminja na bolje.
In vse te srečne zgodbe so le majhna svetla luč med bilijardami drugih, ki jih ne vidimo. Morda se ponekod spreminjajo načini teh zlorab, ampak bistvo ostaja nespremenjeno.
Živali so še zmeraj tretirane kot moralno neenakovredne človeku in v poziciji, ki človeku dovoljuje, da z njimi počne vse.

Razloga za slavje pravzaprav ni.
In vera v boljšo prihodnost na tem področju je zelo vprašljiva.
Ni nujno, da bo kdaj drugače. V zgodovini so zgodbe, ki so se končale uspešno – odprava (abolicija) suženjstva (celo ljudje so v določenih obdobjih niso imeli istih pravic). Po drugi strani pa nihče ne bo nikoli več vrnil zemlje avstralskim Aboriginom in mnogim drugim iztrebljenim plemenom. Svet je okupirala druga rasa. Nepreklicno. So zgodbe, ki nimajo srečnih koncev.

Kakšna bo zgodba o živalih je kot vse ostalo v rokah nas sami.
Ali jih bomo kdaj uzrli kot moralno enakovredna bitja, ki so cilj sama po sebi in niso sredstvo za doseganje naših ciljev in zadovoljevanje naših potreb? Jih ne bomo spreminjali, prilagajali sebi, temveč zgolj sobivali z njimi v enakovrednem in spoštljivem odnosu? Odločitev in odgovornost za to nosimo sami. Vendar njeno breme ni lahko. Ga zmoremo?

Pri Koki bomo še naprej poskušali po svojih močeh omogočati lepše življenje vsaj nekaterim živalim, na katere naletimo. Z zavedanjem in občutkom krivde in mislijo na vse tiste, na katere nismo naleteleli, pa si nič manj ne zaslužijo, da jih osvobodimo sistema, v katerega so bila rojena in vrnemo v življenje, ki jim pripdada.

Kar lahko ob tem še storimo, pa je, da vas prosimo, da premislite in prevprašate položaj rejnih in živali med nami nasploh.

Prosimo, večkrat zaporedoma in dobro preberite nekaj ključnih odgovorov na bistvena vprašanja povezana s položajem živali – TUKAJ: http://www.zazivali.org/faq/temeljna-vprasanja-in-pojmi#1.
Za nadaljne info lahko obiščete tudi blog TUKAJ: http://veganska-iniciativa.blogspot.si/, kjer so številni članki, komentarji in ogromno zbranega in prevedenega materiala s področja pravic in zaščite živali.

Mogoče pa se bo zgodba prav zaradi vas vendarle končala srečno.

Svet je lep. Lahko*

SREČNO 2016

(Za Zavod Koki – Ksenija V.Kutlačić)

VOŠČILO IN ZAHVALE

Nazdravljamo Upanju, da še lahko ljudem vrnemo tisto, česar ni bi smeli izgubiti in za kar verjamemo, da so nekoč imeli: SOČUTJE, VERO, LJUBEZEN.

Upanju, da je še čas, da živalim vrnemo, kar jim pripada: SVOBODA, DOSTOJANSTVO IN ŽIVLJENJE.

Vi ste dali upanje.

Zaradi Vas verjamemo. SREČNO 2015! 

KUNČICA RJAVKA IN ŠAMPANJEC

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ODI IN ŠAMPANJEC 2 RESIZE                                                                                             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZAHVALE – v pripravi…

0 odzivov

Povej mnenje

Bi se pridružili pogovoru?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

11 − 1 =