Vipavka in Štefan

Neredko se zgodi, da se kmetje odločijo, da prenehajo z rejo. Večinoma gre za gospodarske razloge – reja se jim preprosto ne izplača več. Takrat živali, ki so ostale, razprodajo pod ‘tržno’ ceno. 

Del takšne zgodbe sta tudi Vipavka in Štefan s Primorske, ki sta več let ‘služila’ za razplod mladih kuncev.

Prav poseben značaj pa je pokazala Vipavka.

Lahko si predstavljate, kakšno navdušenje, radost, veselje, na začetku pa seveda velik strah in previdnost je  prinesla s seboj in doživela, ko je prvič odkrila, da je svet moder, zelen, rjav, rumen, pozimi pa bel!

vipavka-resize

vipavkaresizez

vipavkadvaresize

vipavka resize

Vipavka je razvila tesno prijateljstvo s kuncem Lumpom, ki je bil rešen pred zakolom dve leti nazaj. 

lumpek in vipavkaresizeskupaj

Naj ob tem poudarimo, da je pri kuncih izjemno redko in zato zelo dragocen, kadar razvijejo medsebojna prijateljstva in se zaljubijo. Večinoma je prisotno precej agresivno obnašanje, kadar niso iz istega legla.

Ker je bel januar njen prvi bel januar (kunce redijo v kletkah na rešetkah kot kokoši nesnice, če imajo pa ‘srečo’, pa v zajčnikih, redke v hlevih, na prostem skoraj nihče), je Vipavka ambasadorka meseca januarja. 

 

vipavka resize

*Koki ambasadorji so rejne živali, ki so bile vzete iz kolesja živinorejske industrije, danes pa živijo na različnih lokacijah in kmetijah po Sloveniji, v naravnem in varnem okolju, kjer lahko razvijajo svoje lastnosti in so same sebi namen ter v ničemer ne služijo človeškim potrebam. 

0 odzivov

Povej mnenje

Bi se pridružili pogovoru?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

3 × three =