Velenje – 16. maj: Sočutje do živali je sočutje do ljudi

V sredo 16. maja bomo v knjižnici Velenje gostovali s predavanjem

              SOČUTJE DO ŽIVALI JE SOČUTJE DO LJUDI 
– pomen rešenih rejnih živali – etični, ekološki in ekonomski vidiki

 

V predavanju, ki se bo začelo ob 19.19 in bo potekalo v prostorih preddverja Mestne knjižnice Velenje, se bomo osredotočili na človekov odnos do živali, ki se je v zadnjih petdesetih letih radikalno spremenil. Zaradi industrijske revolucije je (zlo)raba živali in njihovega naravnega prostora dobila katastrofalne razsežnosti, ki spreminjajo naše bivanjske okoliščine, zdravje in razumevanje družbe.

Predavanje pa je kot vedno namenjeno predstavitvam zgodb rešenih živali, ki odkrivajo, da naš odnos do živali določa tudi, kako živimo ljudje.

»Resnična človekova dobrota se lahko v vsej nedolžni goloti in neprisiljeni svobodi razodene le v odnosu do bitja, ki ne premore nobene moči. Edino pravo nravstveno preizkušnjo, zares temeljno (ki se godi tako globoko v nas, da se izmika našemu pogledu), prestaja človeštvo v odnosu do bitij, ki so mu izročena na milost in nemilost; v odnosu do živali. Tu pa je človek doživel temeljit polom, tako temeljit, da iz njega izvirajo vsi ostali.« (Milan Kundera, Neznosna lahkotnost bivanja)

Predavali bosta antropologinja, dr. Katerina Vidner Ferkov  (Zdravo Slovenija) in Ksenija Vesenjak Kutlačić (Domačija Koki, Zavod za zaščito rejnih živali Koki) . 

0 odzivov

Povej mnenje

Bi se pridružili pogovoru?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

2 × one =