Veganska prehrana – odlična tržna priložnost

V začetku marca je Business insider Australia objavil novico, da generalni direktor podjetja Tyson Foods Tom Hayes, ki je sicer eno izmed največjih svetovnih podjetij, ki se ukvarja s prodajo mesa, prepoznava velik tržni potencial v rastlinskih beljakovinah in jih označuje za izjemno priložnost v njihovem industrijskem sektorju.

V intervjuju s Fox Business je dejal: »Če pogledamo FAO (Food and Agriculture Organisation) statistiko, lahko opazimo, da je uživanje beljakovin na porastu. Ljudje imajo apetit za beljakovine, pa naj bodo rastlinske ali živalske. V tem trenutku so rastlinske beljakovine celo malo bolj priljubljene kot živalske, predvidevam, da bo tako tudi ostalo.«

Že oktobra 2016 je podjetje Tyson Foods tako kupilo 5% delež podjetja Beyond Meat.

Beyond Meat je podjetje, ki sicer spreminja prehransko industrijo. Tako razvijajo alternative za meso in njihov najbolj izpopolnjen izdelek se imenuje beyond burger (onkraj burgerja), ki ga v trgovski verigi Whole Foods prodajajo na oddelkih z mesnimi izdelki, saj je po videzu, vonju in okusu povsem enak mesnim burgerjem in iz njega se tudi cedi kri, ki pa je v resnici pesin sok.

Podjetje s 125 zaposlenimi ima sedež v mestu El Segundo v ameriški zvezni državi Kalifornija, katere prebivalce odlikuje nadpovprečna skrb za zdravo življenje. Tako je tudi družba Onkraj mesa doslej brez večjih težav zbirala kapital za uvajanje novosti.

Zanimiv pa je tudi podatek, da so pri Tyson Foods  z začetkom leta 2017 v nove podjetnike, ki se ukvarjajo z alternativami mesu, vložili še 150 milijonov ameriških dolarjev.  

Zgovorna in zanimiva pa je tudi naslednja zgodba, ki prihaja Unileverja, sicer matičnega podjetja podjetja Hellmann’s. Potem, ko so najprej tožili Hampton Creek (proizvajalce rastlinske majoneze) zaradi uporabe besede “majoneza” na svojem izdelku, so kmalu po opustitvi tožbe tudi sami začeli proizvajati svojo različico rastlinske majoneze. 

Poleg tega si lastijo tudi podjetje Ben & Jerry’s, ki ima na voljo že kar nekaj veganskega sladoleda.

Dobre novice pa se ne ustavijo tu, saj Unilever vlaga tudi v Plant Meat Matters, katerega vodijo raziskovalci Wageningenske univerzitete iz Nizozemske. Poleg Unileverja je v Plant Meat Matters investiralo še 7 drugih velikih investitorjev.

Cilj Nizozemcev je izpopolniti recept in proces proizvodnje, ter s tem doseči identično kopijo mesa (okus in tekstura), brez vpletanja živali, ter do leta 2019 biti na voljo za gospodinjstva.

Profesor Atze Jan Van der Goot je zatrdil, da bodo dognanja svojih raziskav objavljali javno, ter s tem omogočili ostalim rastlinsko-orientiranim podjetjim lažji prodor na trg, s tem pa bolj trajnostno prehrano za cel svet.

Vir: https://www.businessinsider.com.au, http://www.onegreenplanet.org/

Prevod: Veganactive 

 

0 odzivov

Povej mnenje

Bi se pridružili pogovoru?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

eighteen − 1 =