Speedyjeva zgodba

Pred nekaj tedni se je na nas obrnila zelo zaskrbljena Laura. Z eno veliko prošnjo. Ali ji lahko pomagamo najti rešitev za namestitev njenega živahnega nekaj mesečnega “mini pujska” z imenom Speedy.

Ker ga v bloku ne more več imeti, saj je v nasprotju z zatrjevanjem rejca na bolhi (da bo pujsek majhen, tih, miren in povsem primeren za v blok) Speedy pač en energičen pujsek – kot vsi – trmast, rad rije in je vsak dan večji.

speedy dve

speedy tri

speedy sest

Lauri smo svetovali, da bi Speedy odšel na kmetijo V pravljici, kamor smo pred časom že namestili družino pujse Lizike in tako v družbi drugih pujsov zaživel eno pravo pujsje življenje. To se je tudi zgodilo. Laura pa je zanj z vso odgovornostjo prevzela tudi finančno skrb. Te dni pa smo ga obiskali, da smo pomagali postaviti mali pašnik zanj.  Srečnejšega še nismo videli.

Lauro pa smo poprosili za intervju, ki naj nam vsem služi v poduk, o tem, kar smo že pisali – mini prašičev v velikost čajne skodelice ni!  Članek TUKAJ. Prosimo, ne nasedajte oglasom. Preden vzamete za svojega življenjskega sopotnika prašiča, se o njem dobro podučite. So čudovita bitja, ki v naša življenja prinašajo sonce in bližino neverjetnih razsežnosti, ki je sploh možna z bitjem druge vrste, a tudi zahtevajo ogromno.  

Nam lahko poveste, kakšna je Spidijeva zgodba? Kje in kako ste ga našli?

” Na internetu je bil oglas, natančneje na bolha.si. Pisalo je –  prodamo gottingen mini pujske, stare 1 mesec. Ko sem poklicala, je gospod rekel, da naj počakam še tri tedne, da bo pri mamici. Dogovorili smo se in nato šli po pujska. Po prihodu v hlev, je bila tam mama pujska z mini pujski ter poleg ata pujs. Ne preveč velik, tudi nisem vedela, koliko je star. Bilo je 17 mini pujskov – mladičev. Izbrala sem najmanjšega, bil je zelo živ in razigran, lastnik ga je komaj ujel, zato sem mu dala ime Speedy. Ko sem vprašala gospo,  kakšno prehrano svetuje za takšnegau malega prašička, je dejala, da vse kar mi ostane od kosila ali drugega obroka (2 krat dnevno), vmes pa kakšen krhelj jabolka. Povedala sem, da živim v najemniškem stanovanju in vprašala, ali bo pujsek res ostal mini. Oba sta zatrdila,  da ja in da to ni noben problem,  saj je isto kot bi vzela psa v stanovanje in da naj se ne obremenjujem,  saj se jih da vse naučiti. Vprašala sem, ali tudi odrasli pujsi pri njih hodijo ven iz hleva in je rekla, da ja, vendar pod nadzorom. Da je mama pujsa enkrat ušla in da so jo iskali po vasi. Jaz sem to razumela kot da naj pazim in naj ga navadim na oprsnico, da mi ne bi ušel.  Položila sem ga v kartonsko škatlo, med seno smo dali koruzo, da ne bi jokal in da se zamoti.  

Ko je Speedy prišel  novi dom, sem mu kupila posteljico, dekico da se pokrije, ker imajo radi toplo, igračke vseh vrst. Bil je plašen, saj je odsel od mamice, vendar se je hitro privadil. Bil je star 2 meseca in par dni. Čisto majhen, luškan, vse je bilo super. Ni bil sicer vajen človeških rok,  vendar se je sčasoma navadil.

speedy osem

speedy osemnajst

speedy stiri

Kmalu za tem, se je pojavil prvi manjši problem, ker mu nisem mogla nikakor nadeti oprsnice. Če sem poskušala, je cvilil, jokal,  tako da nisem vztrajala dalje in si rekla, da ga bom navadila na oprsnico, ko bo malo starejsi.

Hrano sem mu vsak dan kuhala. Zelenjavo z veliko količino vode ter kakšne makarone, riž, predvsem kuhano hrano, med obroki pa sem mu dajala jabolka, prepečenec, koruzo, kruha skoraj nic, da bi ostal suh. Na začetku je veliko spal in se bolj malo igral. Kasneje pa si je zaželel ven. Ker ni prenašal oprsnice, smo ga začeli spuščati v atrij, kjer je razkopal vse podolgem in počez.

Speedy je rastel in je pri 4 mesecih bil velik ze kot manjsi kuza.  Opazila sem, da mu atrij postaja pretesen, da potrebuje travo, zemljo da bo uzival, ker bo vsak dan vecji. Zato sem poklicala na KOKI, da vprašam za nasvet, kaj in kako narediti,  da bi imel Speedy svojo svobodo in primerne pogoje za življenje, saj mu zivjlenje v stanovanju ne nudi tega. Ko sem se dobila s Ksenijo iz Kokija, mi je svetovala, da obstaja kmetija V Pravljici, kjer bi lahko imel vse pogoje, ki jih potrebuje in lahko bi ga obiskovala. Odločila sem se, da grem pogledat kako je tam. Ko sem prišla, sem bila navdušena, saj imajo veliko živali in vedela sem da mu bo tam super, zato sem ga odpeljala na svobodo.

speedy sestnajst

 

speedy stirinajst

speedy trinajst

Danes ga redno obiskujem, kadar imam čas mu vedno kaj skuham in prinašam hrano zanj in za živali, ki tam živijo. Vidim namreč, da zelo lepo skrbijo za njih, živali so srečne in na prostem v svojem naravnem okolju.

Sedaj je minil mesec dni, odkar je tam. Vsakič ko pridem, je vesel in razigran. Vem, da mu je super, da mu v stanovanju tega ne bi mogla nuditi. Velikokrat je bil nervozen, vse je popraskal, zgrizel, ni imel primerne – svoje družbe – svojih vrstnikov.  Sedaj pa je zaživel na novo.

speedy sedemnajst

speedy petnajst

Speedy je še vedno moja mala (beba) in tako bo ostalo tudi, ko bo imel 80 kg,  vedno bo družinsko član kot prvi dan ko sem ga pripeljala in še naprej bom skrbela za njega po najboljsih moceh.

speedy devetnajst

Nisem se ga odrekla, le omogočila sem mu še boljse zivljenje. Ker ga imam rada. 

speedy v sencki

Speedy je majhen srcek,  ki mi je polepsal vsako jutro ko sem vstala, skupaj sva pila kavo, on mlekec. Imava posebno vez, saj sva najvec casa prebila skupaj in je postal del mojega zivljenja kot mali dojencek. Je zelo trmast, kar hoče, to dobi, vendar je tudi zelo ljubeč, rad se crklja, boža po trebuščku, z njim ni nikoli dolgčas. Res je, da se tudi pujske da navadit kot pse na rutino,  vendar potrebujejo blato, zemljo, da lahko rijejo , da se valjajo po blatu, da se pasejo na travi –  to je z njih svoboda.

13606874_711715055632907_7543803383463657153_n

Pred Speedyem nisem veliko vedela o pujsih. Vsak, ki želi pujska, se mora zavedati,da je to velika odgovornost, potrebno mu je zagotoviti vse pogoje za normalno življenje, ker drugače lahko postanejo agresivni, napadalni. Ko pa imajo izpopolnjene življenjske pogoje, so ljubeci, scrkljani pravi srcki.

Ne jemljite zivali o katerih ne veste prevec ker potem ko odrastejo koncajo v zavetiscih saj jih niste sposobni obvladati in skrbeti za njih. Mini pujski ne obstajajo vsak od njih zraste do 80kg ali vec tako da bodite pozorni kaj jemljete in se dobro poznanimajte o zivali ne nasedajte prodajalcem ker njim je samo v interesu da vzamejo denar. Meni sicer ni zal ker se je vse dobro izteklo na naki nacin sem ga resila ker nikoli ne vem kje bi lahko koncal vendar nima vsaka zgodba dobrega konca zato bodite previdni pri izbiri.” 

Laura

 

 

 

0 odzivov

Povej mnenje

Bi se pridružili pogovoru?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

three × 2 =