Sara zavedno spremenila svet Srečke in Rilinde

Zgodba kokoši Srečke in Rilinde je zgodba o kakršnih ponavadi beremo iz tujine. Tokrat pa se je zgodila na slovenskih tleh in to v času velikonočnih praznikov, ko pravzaprav vsi razmišljamo o jajcih, veliko manj pa o kokoših, ki jih pravzaprav znesejo. In pri tem skoraj nihče ne pomisli, v kakšnih razmerah velika večina teh kokoši dejansko živi.

kokoške s farme

Primorka Sara je dekle, ki pozna življenje kokoši iz reje v kletkah. Skupaj z očetom Mirkom sta se odločila, da v tem prazničnem času zavedno spremenita življenje dveh kokoši, ki še nikoli nista videli sonca, okusili trave ali brskali po zemlji.

Poimenovala sta ju Srečka in Rilinda (albansko ime, ki pomeni ponovno rojstvo). 

rešene kokoške 1

 

Sara, od kje navdih, da rešite kokoši prav v tem času?

” Skoraj vsak praznik, ki je čas za družino in ljubezen, ima grenak priokus za tiste, ki mislimo tudi na živali. Za velikonočne praznike so na udaru (poleg pujskov) seveda kokoši nesnice. Velikonočni pirhi niso zgolj umetniški izdelki veselih otrok – to so jajca kokoši, ki v večini primerov živijo v izredno slabih razmerah, v praktično vseh primerih pa se njihovo kratko življenje konča pod nožem. Velikonočne praznike smo želeli polepšati vsaj dvema takima kokoškama.” 

rešena kokoška 3

 

rešena kokoška rilinda

 

Zakaj ravno kokoške?

” Ker imamo okrog hiše kar nekaj prostora, sem očetu (Mirko) predlagala, da bi lahko rešili par kokošk. Kraj bi lahko bil primeren tudi za kakšne druge živali, pa vendar smo se odločili za kokoši – ene izmed najbolj izkoriščanih živali na svetu. Še isti dan sva začela z delom in v nekaj dneh je bil kokošji hotel končan. S časom pa bomo izdelali še kakšne zabavne dodatke, da se bosta kokoški lahko kratkočasili.”

rešeni kokoši sara. 2JPG

Kaj lahko poveste po prvem stiku z njimi, kakšni sta…?
” Vsak, ki živi na vasi, se je verjetno kdaj že srečal s kokošmi. Vendar Srečka in Rilindija sta kokoški iz baterijske reje, kar je zelo opazno tako po izgledu kot obnašanju. Imata prerezan kljun – kokošim, ko so še majhne, prerežejo kljune, da se med seboj ne kljuvajo – kar počnejo zaradi izredno stresnega in nenaravnega življenja v majhnih kletkah. Obe imata zelo bledo kožo in perje v slabem stanju, še posebej Srečka. V avtu sta bili celo pot zelo mirni. Ko smo ju dvignili iz škatle in postavili v njun nov dom, se nekaj minut skoraj nista premaknili z mesta. Toliko prostora zase verjetno nista imeli še nikoli v življenju – sploh pa ne na soncu, na travi. Čez čas sta le vstali in začeli previdno stopati po zemlji. Ponudili smo jim mleto koruzo in kruh – pa ju ni zanimalo. Ure in ure sta veselo jedli samo travo. Verjetno se je bosta naveličali, ampak trenutno so jima sočne zelene bilke najboljše.”

rešeni kokoški 10

Imate sicer izkušnje s kokoškami?
” Veliko več kot jaz jih ima na srečo oče Mirko.” 

Kaj boste z jajci, ste veganka.
” Današnje kokoši lahko znesejo tudi do 300 jajc na leto – preden se je v njih vmešal človek, so jih znesle okrog 60. Nošenje tako velikega števila jajc lahko telo kokoši zelo izčrpa, in najboljši način, da izgubljen kalcij (lupina) in druge vitamine dobijo nazaj, je, da pojejo svoja jajca. Kokoškama bomo tako včasih pripravili kakšno jajce – lahko se jim da tako surove kot kuhane. Ostala jajca pa bomo pustili njima – naj končno enkrat obdržita to, kar jima pripada. Srečka in Rilinda sta družinski članici – mi dobimo hrano na vrtu, ne pri njima!” 

Kaj bi sporočili posameznikom?
” Vem, da nima vsak možnosti na tak način rešiti živali. Pa vendar obstaja način, kako lahko prav vsak nekaj stori za njih. Ko se odločimo, da ne bomo več jedli in uporabljali živalskih izdelkov, s tem tudi prenehamo podpirati izkoriščanje živali. Srečka in Rilinda sta živeli tako, kot sta, ravno zato, ker smo ljudje želeli njuna jajca. Z veganstvom lahko vsak pripomore k boljšemu svetu za vse živali. Če imate dovolj prostora, časa in denarja, pa lahko nekomu rešite življenje tudi neposredno. Ni potrebno tako veliko za to, da nekomu popolnoma spremenite življenje. ” 

 

FOTO: Sara in Mirko Čufer 

Pripravil: Patrik G.

 

0 odzivov

Povej mnenje

Bi se pridružili pogovoru?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

eight − four =