PROJEKT – POUČNA URA V DRUŽBI ŽIVALI! 

V Zavodu za zaščito rejnih živali Koki pripravljamo številne izobraževalne projekte, s pomočjo katerih želimo približati naš odnos do živali. Med projekti za najmlajše (vrtec in prvi trije razredi osnovne šole) je “Poučna ura v družbi živali”. 

Kako poteka srečanje?  

Naše srečanje poteka v družbi živali, ob avtorski pravljici in predstavitvi življenja rešenih živali. Traja 45 minut.

Otrokom svojo avtorsko pravljico Pujsek Pumba in šola o tem, kako biti lep, prebere dr. Katerina Vidner Ferkov, antropologinja, ki se ukvarja z ozaveščanjem pomembnosti stika živali z naravnim okoljem. Otroci s pomočjo fotografij spoznavajo rešene živali, njihova imena, značaje in naravne značilnosti – prepelice, purani, koze, kunci, pujsi, ovce, kokoši. Otroke povabimo v preprosto izkušnjo. Prinesemo odprto kartonsko škatlo, otroci lahko simbolično zaigrajo, kako vesel je pujsek, ko pride na travnik. Obisk poteka v igralnici, posebne priprave niso potrebne. Zaželeno je, da otroci sedijo na blazinah med pravljico in predstavitvjo živali, potem pa jih povabimo k sodelovanju.

pravljica-o-pujsku-pumbi-in-program-za-otoke-dve

Utrinek iz vrtca Najdihojca Ljubljana (oddelek Aeternia)

o-zivljneju-zivali-v-vrtcu-deevt

 

otroci in frida

Utrinek iz OŠ Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem (podružnična šola Zalog)

 

otroci in frida bozanje

 

PROJEKT – SOBIVANJE Z ŽIVALMI NEKOČ – DOMOVI STAREJŠIH OBČANOV! 

Kot poudarja tudi antropologinja dr. Katerina Vidner Ferkov, je bilo človekovo sobivanje z živalmi je bilo nekoč precej drugačno kot danes, kar se izraža tako v materialni kot kulturni dediščini.
Z varovanci slovenskih domov upokojencev spregovorimo o soodvisnosti ljudi in živali, zapojemo ljudsko pesem in se dotaknemo pregovorov in rekov o živalih. 
 
 
 
 
O ETIKI IN NAŠEM ODNOSU DO ŽIVALI – Program za srednješolce/srednješolke in študente in študentke. 
 
Kakšen je naš odnos do živali in kako se razlikuje in oblikuje v času in prostoru? Katere etične dileme so prisotne? Kaj pomenijo pojmi kot so specizem, veganstvo, karnizem…? To je nekaj vprašanj, ki predstavljajo teoretski okvir na predavanju med mladostniki in študentsko populacijo. Poleg teoretskega okvirja predstavimo tudi osebne izkušnje iz življenja z živalmi.
 
Za informacije o predavanjih nas prosim kontaktirajte na 051 321 200 ali info@zavod-koki.org.