Predavanje: Živali – ujetniki kletk, neredko pa tudi naših želja in ljubezni

Minuli teden smo gostovali na veganski večerjici, ki jo vsak mesec pripravlja društva Za živali!  . 

Tokrat smo se osredotočili na različna ujetništva, v katera zapiramo živali med nami – zaradi potreb,  neredko pa tudi naših želja in ljubezni. Prav nobeno ujetništvo pa za živali ne predstavlja optimalnega življenja. 

Ksenija V. Kutlačić je na podlagi primerov iz življenja z živalmi, ki jih določamo za “rejne živali”, opozorila na žalostno, a resnično dejstvo o telesih živali. Živali res lahko osvobodimo ujetništva, a ostanejo mnoge zavedno ujete v svoja, od nas pohabljena telesa, ki smo jih ljudje zaradi naših potreb, prilagodili sebi in potrošnji in sicer tako, da v najkrajšem možnem času proizvedejo čimveč mleka, mesa in jajc. 

Slednje pa seveda ni v korist zdravemu in dolgemu življenju živali, temveč nasprotno. Živali zaradi prehitro pridobljene teže ne zmorejo več hoditi (primeri piščancev broilerjev, ki v 40ih dneh! dosežejo ogromno maso), zaradi sforsirane nenaravne nesnosti (300 in več jajc letno) pa imajo številne okvare reproduktivnih organov in tako dalje. 

Znova je poudarila, kaj pomeni zatočišče (sanctuary) za živali – za razliko od zavetišča (shelter) in kako zelo pomembno je, da potrebe živali v nobenem pogledu niso spregledane – četudi z dobrimi nameni. To med drugim pomeni, da jih ne počlovečimo, v njih pa je vedno treba spodbujat lastnosti, ki so njim naravne (prašičjost – prašičjo naravo v prašiču – namesto iskat vzporednic s psi z namenom, da bi se ljudem priljubili). 

Po predavanju smo se okrepčali z odlično vegansko hrano.

Ob tem naj se od srca zahvalimo vsem, ki ste obiskali naš mali bazar in finančno podprli naše delovanje ter donirali hrano za živali. 

 

 

0 odzivov

Povej mnenje

Bi se pridružili pogovoru?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

three + three =