ODIJEVA ZGODBA

odi-pujsek-trava-koki

Odija (njegovo ime so izpeljali iz pojma v slovenski kulinariki – ‘odojek’) smo kot še ne dvomesečno majhno kreaturo v ljubeč dom namestili 18. avgusta 2014. Postavili smo mu varno zavetje v naravnem okolju, a ga za razliko od običajne prakse, hkrati spustili tudi v notranji dom.

Odprli smo mu vrata, ki jih sicer ljudje zaradi takšnih in drugačnih predsodkov zapiramo bitjem kot je Odi – pujsom torej.

On pa nam je odprl vrata v vzporedni svet, za katerega se nam dotlej niti sanjalo ni, da obstaja v takšnih neslutenih razsežnostih, ki so sledile.  

Kot majhen čudovit grdobec z ogromnimi uhlji in dolgim rilcem nam je jemal dih, ko smo mu omogočili, da živi svobodno in pokaže, kdo pravzaprav je.

odi spancka 1

odi kot majhen 1

PUJSEK-ODI

odi spančka 2

odi v sobi

Da je eno najbolj bistrih, učljivih, radovednih, nežnih bitij, kar smo jih kadarkoli pobliže spoznali.

pujsek odi in ksenija resize

Da z veseljem prinese palico, gre na sprehod ob nogi in kadar je v hiši, kaka in lula na veliko mačje stranišče. In da ima tako zelo rad mehke odeje, da si pred spanjem svoje ležišče celo – lahko bi rekli – postelje.

odi sprehod 3

odi v gozdu

pujs-odi-spi

odijevo stranišče

Zadihal je z nami in mi z njim. Ker si je želel pašnik, smu ga postavili tik pred zimo. Ker verjamemo, da v življenju štejejo trenutki. 

pujsek in okno - odi resize

In nekega dne, ko smo ga opazovali, kako z neopisljivim zadovoljstvom na obrazu pije dež na svojem pašniku in zre v nebo, smo si rekli, da zgleda točno tako, kot bi govoril in nas učil o tem, kako prav vsa trenutek v življenju šteje. Čisto vsak. Ker nikoli ne veš, kdaj je zadnji. 

odijev prvi dežek

odijev prvi dež

In pojma nismo imeli, kako blizu resnice njegovi usodi smo takrat pravzaprav bili s temi besedami.

Le nekaj tednov kasneje je Odi, v svojem najzgodnejšem obdobju odraščanja, star manj kot leto dni, obolel za apofiziolizo. 

Po opravljeni diagnostiki smo bili skupaj z veterinarji primorani sprejeti odločitev, da Odi verjetno ne bo več hodil. Gre za klasično deformacijo, tako zelo značilno za farmske živali, ki v kratkem času pridobijo veliko telesne mase. In živali ‘se ne morejo’ več nositi. Rejne živali so namreč genetsko zreducirane na čim višjo proizvodnost – v najkrajšem možnem času z najmanjšo porabo krme doseči najboljši možni proizvodni rezultat. Tudi Odijeva mama je imela iste težave. 

Odi je takrat in pravzaprav ravno zaradi tega, kar se mu je zgodilo, postal eden najpomembnejših učiteljev, zato tudi ambasadorjev.

Nekako tako kot je nekoč to postala kokoška Koki, po kateri se Zavod za zaščito rejnih živali Koki pravzaprav imenuje, ki je prav tako obolela za eno klasičnih deformacij tako zelo značilno za kokoši nesnice, ki v svojem življenju znesejo nenormalno veliko količino jajc.

Rejne živali namreč redko dočakajo naravno smrt v starosti, ki jim jo je namenila narava, četudi jim to želimo omogočiti. Kajti njihova ‘proizvodna’ telesa, ki so v industrijskih rejah namenjena življenju maksimalno od 3 – 5 let, kasneje začnejo kazati znake številnih deformacij in defektov. Rejne živali pač niso mišljene, da so naši sopotniki. Temveč hrana na krožniku. Čeravno se prav v ničemer ne razlikujejo od živali, ki smo jim namenili vlogo naših sopotnikov. 

Tako je Odi danes pujsek, ki ne hodi. A še zmeraj nosi svoj edinstven izraz zadovoljstva na obrazu. Kot da se zanj ne bi spremenilo nič. Pa se je ogromno. 

odi in teo resize

odi in zemljica

Ironično – v želji, da bi se izognil življenju v hlevski reji na 4m2, je na prav takšni kvadraturi na koncu pristal . Z eno pomembno razliko. Da je obkrožen z ljudmi, ki mu posvečajo ves svoj čas, energijo, ljubezen in nudijo vso potrebno veterinarsko oskrbo in rehabilitacijo, ko jo potrebuje. Ima dobre. In ima slabe dneve. 

odi-krofe bi!

odi, kosmiči 2 resize

branje na hodniki odi resize

Odi je pujsek, ki ne hodi.

In svet ne pripada pripada zgolj lepim, zdravim in srečnim brezhibnim bitjem. Takšno je življenje. Morda ravno zato, da nam pokaže, kako nemočni smo proti tistemu, kar ga zares kroji in vodi. 

Odi je zelo poseben ambasador. 

” Pojej me in sit boš dve uri. Objemi me in tvojo dušo bom hranil vse življenje!” 

ksenija in pujsek odi v objemuresize