Portreti ostarelih živali

Isa Leshko – Allowed to grow old

Zivali, ki jih dolocamo za rejne zivali, so v vecini pobite v otroski dobi ali nekaj let pozneje, prav nihce pa v industriji ne docaka naravne zivljenjske dobe. Staranje je le se ena od mnogih pravic, ki jo tem zivalim odrekamo.

Fotografinja Isa se je potem, ko je vec let skrbela za svojo ostarelo materjo, lotila portretiranja ostarelih zivali. Do njih je s fotoaparatom pristopila z enako mero dostojanstva in empatije kot do ljudi in v zatociscih v objektiv ujela individualne osebnosti 16 let stare ovce, 21 letne koze, 15 letnega pujsa…Cudovite fotografije izrazajo neizpodbitno dejstvo, da si vsi delimo obcutke, da smo vsi, tako ljudje kot zivali, podvrženi istim procesom. Poudarila pa je zlasti pogled, ki ga tolikokrat zanikamo – da gre tudi pri zivalih za individuume, posameznike, ki ima vsak svojo zivljenjsko zgodbo, ki se mu odraza tudi v izrazu. Kar je v nasprotju s tistim, kar nas obkroza – svet, kjer so te zivali le del brezimne mnozice stevilk.

Avtorica je skozi izkusnjo premagala lasten strah pred smrtjo in staranjem, s katerim se sodoben clovek, ki starost odriva na rob druzbe, tezko sooci.

Izjemen projekt, več na Insider.com TUKAJ. 

0 odzivov

Povej mnenje

Bi se pridružili pogovoru?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

1 × 1 =