Petelin. In Vito.

Poklical nas je fant. Vito. In povedal naslednjo zgodbo. Delal je pri kmetu, ki je zamenjal jato kokoši nesnic (zmotno je namreč misliti, da kokoši nesejo jajca ves čas svoje življenja. Njihova ‘produktivnost’ je največja v obdobju prvega leta, kasneje vedno manj, zato vsak, ki ima kokoši za jajca, zamenja jato z mlajšo, preden nehajo nesti). Medtem ko so kokoši romale v lonec, mu je uspelo gospodarja prepričati, da se ‘usmili’ vsaj petelina, starega kakih pet let. Očitno je petelin prirastel k srcu tudi gospodarju, saj se je strinjal in povedal, da je dal čez že marsikaj in preživel. Tako ga je fant namestil v začasno kletko. In začelo se je iskanje doma.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Če na situacijo pogledamo skozi petelinje oči – bi se mu pravzaprav težko zgodilo kaj hujšega. Zaščitniški kot so petelini, ki skrbno varujejo svojo jato, iščejo hrano kokošim in jih dnevno vodijo dalje na pašnike (brez petelina si kokoši manj upajo), je moralo biti dejstvo, da je njegova edina družina – jata, mrtva pravzaprav precej kruto. Še zlasti, ker je na njegovo mesto takoj prišla nova jata z mlajšim petelinom. In najti dom petelinu, kjer bo živel v varnem naravnem okolju, s sebi primerno družbo in spoštljivim sobivanjem s človekom do svoje naravne smrti, ni tako enostavno. Nenapisano pravilo je, da ena jata kokoši premore 1 petelina. Petelini, ki niso iz istih legel, se pogosto sprejo. Težave so celo pri petelinih iz istega legla. Zato se zdi najti dom, kjer kokoši še nimajo vodje, hkrati pa ne bo šel iz dežja pod kap (in mu bodo tudi te kokoši zaklali) včasih nemogoča naloga. A je s skupnimi močmi je uspelo. Petelin je dobil nov dom, z novo kokošjo družino. Ki ji je, kot so poslali novi skrbniki, že takole zapel.

Živali gradijo kompleksne medsebojne odnose, ustvarjajo bližino, hierarhijo, skupnosti. Ker ljudje nanje ne gledamo kot na živa bitja s sebi lastnimi potrebami in značilnostmi, temveč v luči človekovih potreb, jih ločujemo, razvrščamo kakor je po všeči nam. Ne vedoč kaj zanje, ki imajo rade rutino, to pravzaprav pomeni.

Kaj storiti?

Izberimo hrano rastlinskega izvora, nakupujmo v skladu z našo etiko do živali, ozaveščajmo in podpirajmo in obiščimo kraje, kjer živali živijo dostojna življenja kot jim pripradajo. 

petelin vito

0 odzivov

Povej mnenje

Bi se pridružili pogovoru?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

seventeen + 7 =