Oglasi v službi živali : ” Kliči me Penelope Sue, ne večerja. “

Vsak praznični čas s seboj prinese stotine za potrošnika brezplačnih oglasov, v katerih so živali zreducirane na predmete – kose mesa, litre mleka, škatle jajc. Reklame za artikle, ki v ničemer ne spominjajo na dejstvo, da so nekoč bili del subjektov – živali, spretno živalim odvzamejo realistično podobo ter nas vodijo daleč stran od spoznanja, da je za vsakim kosom mesa nekoč bilo srce. Milijonom oglasom industrije, kjer se vrtijo milijarde dolarjev, pa so se letos v bran živalim postavili v avstralskem zatočišču rejnih živali Edgar’s mission. Pripravili so reklamno kampanjo, ki ozavešča o živalih, ki jih tako zlahka spregledamo in odrivamo iz naše zavesti. Poimenovali so jo KIND CHRISTMAS. 

oglas-za-pravice-zivali-deset

Jumbo panoji, nameščeni na vidnejših loakcijah, so na simpatičen način spodbujali, da pogledamo na živali, ki so tako spretno odrinjene iz našega moralnega horizonta, z druge perspektive. Na subjeti s svojimi zgodbami.

In imeni.

Glavno vlogo so seveda odigrale rešene živali, ki živijo v omenjenem zatočišču. 

 

oglas-za-pravice-zivali-dvanajst

” Kliči me Wendy, ne pečenka!”

Ker se gibanje za pravice živali iz leta v leto bolj profesionalizira, ne gre za osamljen primer oglaševaja v službi živali. Junija letos so na Irskem in Veliki Britaniji, v kampanji, ki jo je organiziralo tamkajšnje zatočišče za rejne živali Eden Farmed Animal Sanctuary  pripravili kampanjo ” Zaupajo nam, mi jih mesarimo.” 

oglas-za-pravice-zivali-stiri

Go Vegan World – Ireland

Prebivalcem avstralskega Sydneja je bila spodbuda, da prevprašajo položaj živali in svojo vlogo pri njem, posredovana v oglaševalski kampanji “Why Love One But Eat the Other?” Zakaj imaš rad enega in drugega ješ? 

oglas-za-pravice-zivali-osem

oglas-za-pravice-zivali-sedem

http://www.vegansocietynsw.com.au/


Na poseben način pa so na zlorabe živali opozorili tudi v neprofitnem združenju aktivistov Be Fair Be Vegan  v kampanji “Which One?” – Kateri? In potrošniku ponudili simbolno izbiro, da se sam odloči, katera žival bo umrla zaradi recimo šampona za lase, katerega želi kupiti. S tem, ko so odgovornost za smrt živali (ki so brutalno zlorabljene tudi v drugih industrijah, ne le živinorejski) preložili na ramena potrošnika,so opozorili na našo ključno vlogo in posledice, ki jo imajo naše odločitve in naše izbire. 

oglas-za-pravice-zivali-tri

Ter opozarjali na enakost nečloveških živali. 

kampanja-o-pravicah-zivali-enaj

 

Med najbolj odmevnimi oglaševalskimi kampanjami zadnjih let pri nas je bil nedvomno televizijski oglas Društva za osvoboditev živali. 

Pri Zavodu Koki smo letos pripravili kampanjo s slovensko lepotico Tino Gaber. 

 

 

zivali-tina-gaber

http://www.zdravo-slovenija.com/

Je pa vprašanje, koliko oglasov bo potrebnih, da bomo spoznali, da je moralno zelo sporno, kar počnemo živalim, in zahtevali spremembe? 

0 odzivov

Povej mnenje

Bi se pridružili pogovoru?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

fifteen − eight =