V Zavodu Koki se ukvarjamo z živalmi, ki smo jih ljudje določili za “rejne, proizvodne, gospodarske” živali. Ozaveščamo o tem, da med živalmi v konceptu življenja ni razlik, da razlike določamo ljudje in postavljamo trenutni odnos človeka do živali kot čutečih bitij pod velik etični vprašaj.  

Pomembna naloga pa je tudi konkretna pomoč živalim. Redke živali, ki so ne le rešene pred klavnico, temveč tudi na simbolni način rešene sistema, ki jih obravnava v luči koristnosti za človeka, imenujemo ambasadorji. S svojimi zgodbami in individualnostjo ter življenjem v okolju, ki njihove potrebe postavlja na prvo mesto, pričajo o tem, kdo milijarde nevidnih brezimnih živali so, kadar živijo življenja vsaj približno po svojih merilih. 

Domačija Koki je trajen in varen dom rešenih živali. Sredstva za njihovo oskrbo pridobivamo s pomočjo donacij, darov v obliki hrane, prodajo izdelkov iz Kokijeve trgovine. Hvala vsakemu, ki nam pomaga pri tem. Več o donacijah TUKAJ. 

MARIO

V začetku januarja 2016 so posamezniki na spletnem oglasniku bolha opazili oglas, v katerem je gospod podarjal nekaj tednov staro jagnje, ki ne more hoditi. Odpeljali smo se ponj, veterinarji pa so ugotovili pomanjkanje mineralov, pohranjenost, bil je tudi poln zajedavcev. Prezimil je s plenico v notranjih prostorih na toplem in se postavil na noge ter zrastel v velikega pravega ovna.

BELKA IN NJENA DRUŽINA 

Junija 2016 nas je za pomoč prosil fant, katerega dedek ni zmogel več skrbeti za kozo Belko, ki je bila pri hiši “za mleko”. V tistem času je imela pri sebi dva nekaj mesečna kozlička – Tejo in Pedra, ki sta bila planirana za klanje. Vnuku je uspelo vso družino rešiti pred klavrnim koncem in ji omogočiti, da bodo skupaj zavedno. Belka je po petih letih prvič smela obdržati svoje kozličke.    

PUMBA – MALI RE 

Jeseni 2016 je na malega pujska z modro vrvico po naključju naletel fant Tadej, ko se je ob reki enega večjih slovenskih mest sprehajal s svojo psičko. Majhen pujsek, ki jima je prekrižal pot, je ob srečanju zbežal v grmovje in se spretno izmikal kar nekaj tednov. Z veliko potrpežljivosti, krompirja in premišljeno strategijo, smo ga nazadnje s skupnimi močmi prepričali, da sicer naravno, a nikakor ne varno okolje, zamenja za pravi dom. Njegova zgodba o tem, kako se je znašel tam (ali je bil darilo nekomu in je ušel ali ga je morda nekdo sam spustil) je kljub trudu, ostala nepojasnjena. 

JAN  

Racmanu Janu je na neki kmetiji na nogo stopila krava in mu jo zlomila. Fant iz Koroške, po katerem je racman dobil tudi ime (Jan), je prosil, če lahko omogočimo, da se pozdravi. Jan je okreval ob opori in se razvil v belega lepotca. 

ČOKI   

Pujsa Čoki je bila pri dveh letih “odpisana” svinja za zakol, saj je na kmetiji, ki se ukvarja z rejo pujskov, že “oddelala svoje”, ko je trikrat postala mama. Gospa, ki ji je njena strta podoba v oglasu segla v srce, nas je prosila, če jo lahko namestimo nekam na varno. Tej nežni veliki pujsi smo našli dom pod svobodnim soncem. Čeravno ji nihče ne more vrniti njenih malih pujskov, ki so že pobiti, pa bo svoje življenje lahko živela dokler ji bo dano.