O ogorčenju zaradi pobitega labodjega para

Po spletu je v ponedeljek zaokrožila fotografija, ki je dokumentirala pobit labodji par v Ljubljani ter njuno uničeno gnezdo s steptanimi jajci.

Potem ko je avtor posumil na dejanje človeške roke, se je pod številnimi delitvami objave na družbenem omrežju Facebook nabralo ogromno ogorčenih komentarjev. 

Slovenske novice so ob tem zapisale

” NEČLOVEŠKO: Ob Ljubljanici našli pobite labode. Smo Slovenci res tako krut narod?” 

Komentatorji pa razpravljali, da če se storilca najde, naj se mu sodi za uboj, naj se storilcu roke in noge posušijo in seveda najbolj očitno in logično –  komu pade na pamet, da gre ubijat nič krive živali. Podobnih komentarjev je bilo več kot 600 ! ).

FOTO: ANDREJ PINTAR

 

V RAZMISLEK 

Vsak dan pobijemo na milijarde ptic!, ki se v konceptu življenja prav v ničemer ne razlikujejo od teh dveh prelepih, gracioznih labodov. Ptic, ki bi tako kot je to storil labodji par, gradile tesne medsebojne vezi, si ustvarjale družine, učile in vzgajale svoje potomce, se družile in živele. Če bi le lahko.

Namesto tega pa so obravnavane kot človeška lastnina, prikrajšane za medsebojne odnose – tako znotraj svoje vrste kot zunaj nje, milijoni pobiti prvi dan svojega življenja, pohabljeni, prisiljeni v življenja v spačenih telesih in z neštetimi zdravstvenimi težavami zaradi človeka. Večina njih nikoli ne vidi sonca. 

Imenujejo se piščanci.

Imenujejo se kokoši. 

Zelo dvolično se je zgražati nad pobitjem labodov s kosom kurjega bedra v ustih.

V konceptu življenja med živalmi ni razlik. Razlike delamo mi. Življenja čutečih bitij, teh ali onih, nikoli ne bi smela biti na milost in nemilost prepuščena nekomu drugemu v uporabo.  

p.s. Dan po dogodku je bilo ugotovljeno, da naj bi se nad labode spravila kuna oziroma neka druga žival in ne človek. Žal to dejstvo iz zgoraj navedene primerjave ne spremeni ničesar v svojem bistvu, čeravno je morda komu odleglo. Za milijarde drugih ptic je namreč vsak dan ” dan pobitih labodov”.

Pripravila: Ksenija V. Kutlačić, dipl. kult. 

 

0 odzivov

Povej mnenje

Bi se pridružili pogovoru?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

20 − thirteen =