Nikicina čredica

Prostovoljci Društva za zaščito živali Pomurja, ki je letos pošteno zaoralo tudi na področje pomoči rejnim živalim, so pred tedni naleteli na kmeta, ki je imel štiri krave za mleko in meso, vendar se je odločil, da bo z živinorejo zaradi starosti in pomanjkanja energije prenehal. Krave je nameraval poslati v klavnico. Prekmursko društvo pa se je odločilo, da kravam najde varen in trajen dom na eni od slovenskih kmetij. Zgodbo so na družbene omrežju facebook zapisali takole:

” Začelo se je tako:
Kmet iz Prekmurja opušča rejo krav mlekaric. Zadružni kamion bo eno izmed njih v prihodnjih dneh odpeljal v klavnico.
Bi nam prosim pomagali, da skupaj rešimo ta štiri življenja?
In jim damo priložnost, da nam pokažejo, kdo krave so in kakšno je njim primerno življenje?

Na terenu se je nemogoče izognit pogledu v hleve …

“Samo bežen pogled skozi vrata, v temno štalo je spremenil vse … Štirje pari oči so se zazrli vame. Vsaka s svojo zgodbo, s svojim ozadjem.
Najstarejša, okrog 10 let stara mama, ki vsako leto koti, da lahko svojim ljudem proizvaja mleko. 10 let že stoji v štali, privezana z verigo okrog vratu, koti in daje mleko. Ni še stopila na travo, ni še videla modrega neba. Nikoli v desetih letih. V istem prostoru sta dve njeni telički, leto dni stara Luna in pa komaj 3 mesece stara Nika. Poleg njih pa stoji še Lajka, dve leti stara telica, ki gre v teh dneh v klavnico.
Luno in Niko čaka usoda njune mame, torej biti privezan, umetno oplojen, kotiti in dajati mleko ter stati vse dneve svojega življenja na tistih hladnih betonskih tleh, v svojih lastnih iztrebkih, stati v njih in ležati v njih. Mama je dala ljudem vse, dala je svoja teleta, dala je njihovo mleko in letos bodo vzeli še njeno meso. S tovornjakom, ki pobira krave in teleta, namenjena za zakol, se bodo ustavili tudi tukaj, prvič bo stopila na zrak. Naložili jo bodo k ostalim in odpeljali v klavnico.

… Tako bi bilo, če ne bi priprla tistih težkih lesenih vrat in pogledala not. Tako bi bilo, če se tiste oči ne bi zazrle vame. Takrat pa sem jim nehote obljubila, da bom naredila vse. Nehote sem jim in hkrati sama sebi obljubila, da bodo lahko spoznale, kaj pomeni lepo življenje in kaj pomeni, ko si svoboden. Da bodo spoznale, kako je, ko te ima nekdo rad. Zakaj nehote? Ker takih obljub ni enostavno izpolniti, ne samo ni enostavno, ampak tudi dostikrat ni mogoče …
To so štiri kravice, ki pri tej kmetiji zaključujejo zgodbo s kravami. Želijo jih prodati, novih več na njihovem mestu ne bo. To je pa želja vseh nas – da bi se ljudje vedno bolj odločali za gojenje rastlin za svojo prehrano in vedno bolj opuščali rejo živali.
Tako sem potihoma v sebi sklenila, da bo Nikicina žalostna čredica postala Nikicina srečna čredica, ki nam bo vsem pokazala in nas učila o tem, kdo so krave. Njihova preteklost pa nas bo učila o tem, kaj jim ljudje po nepotrebnem počnemo …
Postanite del Nikicine družine, postanite podpornik Mame, Lajke, Lune ali Nike. Saj brez vedenja, da obstajate ljudje, ki boste podprli preobrazbo NIkicine čredite, ne bi mogla skleniti, to kar sem …”

Kaj že imamo in kaj še potrebujemo …
Imamo namestitev za dve kravici. Potrebujemo pa nekoga, ki ju bo do tja peljal. Vsaka od njih pa potrebuje tudi botra, ki bo z mesečno podporo pomagal pri nakupu hrane in veterinarske oskrbe po potrebi. Torej iščemo botre Niki, Luni, Lajki in Mami, ki boste omogočili, da te štiri kravice izpolnijo svoje poslanstvo in pripomorejo, da bomo ljudje začeli te živali bolj spoštovat, torej, da jim več tega ne bomo počeli, kar jim počnemo danes …” 

kravice

 

0 odzivov

Povej mnenje

Bi se pridružili pogovoru?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

3 + 15 =