NATEČAJ OTROŠKE RISBE – rok 30. oktober

Tudi letos smo v Zavodu za zaščito rejnih živali Koki v sodelovanju z antropološko stroko pripravili natečaj otroške risbe na temo – Slovenska dedičina in živali.

Vabljeni k sodelovanju – otroške risbe pošljite najpozneje do 30. oktobra na naslov Zavod Koki, Na produ 13, 2354 Bresternica. Izbrane bodo krasile Kokijev koledar 2017 skupaj s fotografijo rešene živali. 

VSEBINA NATEČAJA:

Slovenska dediščina in živali v otroški risbi

Spoštovane vzgojiteljice in vzgojitelji, dragi starši! 

V slovenski pravljici, ki jo je zapisal Fran Levstik, Kdo je napravil Vidku srajčico, otroci spoznavajo izročilo naše dediščine. Pravljica sporoča, da z živalmi sobivamo in da otroci z njimi lahko vzpostavijo stik. Z nami živijo še številne druge živali, čeprav otroci najbolj poznajo mačke in pse.

Zavod za zaščito rejnih živali Koki vsako leto izda koledar, s katerim obvešča in poučuje o živalih, ki so mnogokrat prezrte: ovce, kunci, koze, krave, purani, kokoši, prašiči, prepelice, purani in race. Njihove zgodbe so lahko vir navdiha in poguma tudi za otroke, kajti mnoge so v zatočišče prišle poškodovane, ranjene ali prestrašene in so zopet našle svoje mesto med nami.

Natečaj otroške risbe

Vas in otroke vabimo, da se nam z risbicami pridružite pri ustvarjanju koledarja rešenih živali zavoda Koki za leto 2017!

Vsebina natečaja

Zanima nas, kako si otroci predstavljajo bivanje srečne živali. Tehnika risanja je poljubna (barvice, voščenke, akvarel, prstna risba, odtisi …) Vsebina risbe je lahko realistična ali pravljična, oziroma povezana s slovensko dediščino – nastopanje živali v pregovorih, rekih, ljudskih pesmih ali pravljicah.

Izbrane risbe bomo natisnili skupaj s fotografijo rešene živali, ki biva v zatočišču.

Na primer: otroško risbo ovce bomo dodali fotografiji rešene ovce in ju oblikovalsko povezali. Vsaka risba bo podpisana z imenom otroka, vzgojiteljice ali vzgojitelja in vrtca.

Vse risbe bodo razstavljene na naši spletni strani in obiskanem družbenem omrežju Facebook, ki ga spremlja tisoče ljudi.

Predstavljamo nekaj prebivalcev zatočišča Koki, za katere bodo otroci risali

Pujsek Puma je tekel, dokler se ni izgubil. Z izjemno potrpežljivostjo in sladkim jabolkom smo ga rešili iz grmovja. Rad se objema in je pravi živalski otrok, najraje zaspi v naročju. Kako veselo pleše kot pisan balon!

pujsek-pumba

PUMBA

Krava Miša je bolna, zato so jo dobri ljudje odpeljali na veliko kmetijo, kjer ima veliko prijateljev. Ko je stopila na travnik, ni nehala tekati in duhati rož. Njen nasmeh je bel in njen kožuh kot oglje bleščeč. Če jo pobožaš, te še poliže, da ti pove, kako rada te ima.

krava-misa

Miša

Kunček Flip je prelep zajček, čeprav ne skače! Zadnji dve tački ima na vozičku in z njim prav tako najde sladko deteljo. Miga s smrčkom in pogleda z veselimi očmi. 

Racmanu Janu je po nesreči na nogo stopila soseda krava. Moral je na operacijo in potem še na okrevanje v bazenu. Zdaj je beli racman v družbi živali in skrbno pazi na svoje plavalne noge.

Kozo Belko in njena otroka Tejo in Pedra je iz majhne tesne hiše na sončen travnik odpeljal fant, ki je poskrbel, da se ima družina lepo. Toplo mu je pri srcu, ko vidi kaj kozliča počneta. Mama koza se smeji, mladiča pa skačeta po lesenih igralih.

koza belka

Belka

Muca Tigi je majhna bela muca, ki se je izgubila v gozdu, dokler ni bila najdena, okopana in nahranjena. Nič se ni upirala, ko smo jo česali. Gozdni dom je zamenjala s toplo posteljo ob varnem ognjišču.

Pujsa Stella je imela prometno nesrečno, pa ni ona vozila avta, seveda ne! Z zlomljeno nogo je pristala na cesti. Potem je morala počivati, da se je pozdravila. Kaj navihanka počne zdaj? Rije po zemlji, da se ji oči svetijo od sreče. Kaj še? Rada se valja po sveži slami in da poljubčka. Čisto malo blatnega.

Oven Mario je bil nekdaj komaj kaj večji od muce. Šibek kot je bil, je obležal v hlevu. Veterinarji, čisto pravi zdravniki za živali, so ga pozdravili. Zimo je preživel v plenici kot kakšen dojenček. Okrepljen in močan, kot pravi oven, je z glasnim meketanjem pozdravil pomlad.

Kunček Maks je pogumen prijatelj, ki se je priselil k nam. Maks najraje zoba sočno zeleno travo in miga z ušesi med dišečimi cvetlicami. Včasih se tudi skrije, a brž priteče, če mu kdo prinese sladko korenje.

maksek-o

Maks

 

Zakaj vas vabimo k sodelovanju? Radi bi otroke spodbudili k razmišljanju o vseh živalih in s tem prispevali k ozaveščanju, da je vsako bitje posebno, s svojimi lastnostmi, četudi ni vedno popolno. Denar od prodaje dobrodelnih koledarjev zavoda gre izključno za prehrano več kot 70 živali v zatočišču Koki in njihovo veterinarsko oskrbo.

Rok oddaje in naslov

Otroške risbice, prosim, pošljite na naslov: Zavod Koki, Na produ 13, 2354 Bresternica. Informacije 051 321 200. 

Rok oddaje je 30. oktober, 2016.

 

Za sodelovanje se vam in otrokom iskreno zahvaljujemo!

natecaj-otroske-risbe

Lep pozdrav,

Ksenija Vesenjak Kutlačić Bresternica, 10. oktober, 2016

 www.zavod-koki.org 

        FB STRAN 

 

0 odzivov

Povej mnenje

Bi se pridružili pogovoru?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

5 × five =