Lizikina družina

REŠENA PUJSIKA LIZIKA v februarju postavila naš svet na glavo – izkazalo se je, da je breja 

mali-lizikini-pujseki-dohranjevanje

Zgodba pujse Lizike je pravzaprav ena takšna zelo žalostna zgodba, ki je doslej povezovala ljudi s tragičnimi usodami ter pokazala na odvisnost živali, ko gre pri ljudeh kaj narobe.

lizika-pujsika

Lizika je vietnamska pujsika, ki je bila pred dvema letoma ljubeče darilo moža ženi. Ki je ljubila prašiče.
Bila je družinski član in izjemno radostno bitje.
Pa je usoda po letu dni posegla v življenje družine na najbolj krut način – s smrtjo moža. Ki je povsem spremenila okoliščine te nekoč srečne družine. Gospa, ki je ostala sama s hčerkico, se je obrnila na Koki in prosila, če ji lahko najdemo domek, kjer jo bodo imeli radi, ker v danih okoliščinah in tragediji ni zmogla vsega bremena.

Ker prašičev nihče noče oziroma so takši ljudje zelo redki, smo po dolgem času našli dom na kmetiji v okolici Celja. Obljubili so, da je ne bodo pojedli in da bo enakovreden družinski član. In nekaj mesecev je bilo res tako. Tudi tam so živeli otroci in se z njo radi igrali. Družina je stopila na pot samooskrbe in prenehali so jesti meso in se trudili, da živalim nudijo dom do naravne smrti. To dejstvo pa je postalo vir nesoglasij s starimi starši, s katerimi so živeli. Ki je vodilo do skrajnosti – družina se je s kmetije, na kateri niso želeli več klanja, odselila. Ker se jo to dogajalo še naprej. In že drugič je Lizika izgubila dom. In najboljšega prijatelja, kot smo kasneje izvedel – vietnamskega prašiča, s katerim je bila vse dni skupaj. Takrat smo skupaj z Društvom za zaščito konj pomagali družini, da so tudi živali prišle v dobre roke.
Tudi Lizika. že drugič.
Zavedajoč se, da to ni več iskanje doma enemu srečnemu pujsu, ampak že precej zatravmiranemu bitju.
Prašiči so izjemno dojemljive in empatične živali, ki stisko bližnjih oseb močno čutijo.

Dom je konec novembra ponudila družina v bližini Grosuplja – V Pravljici, ki je pred časom že sprejela bika Ferdinanda in nam v stiski zmeraj priskoči na pomoč, še zlasti kadar gre za prašiče, ki jih nihče ne želi namestiti. Bili so edini, ki so jo bili sploh pripravljeni vzeti.

Lizika je bila depresivna, neješča, žalostna, potrta. Bila je odraz vsega hudega, čez kar je morala s človeškimi družinami. Obljubili smo Iris, da ji bomo stali ob strani. In ji pomagali.
In prosili, naj se trudijo z Liziko, ki ni hotela nobenega stika z drugimi živalmi, zavračala vse po vrsti. Družina je dala vse od sebe, ji naredila ločen boks in začela kuhati samo zanjo. Da bi se bolje počutila.

Neko februarsko jutro pa so nas poklicali – Lizika je povrgla mladičke. Kot smo ugotovili skupaj, je na kmetiji v okolici Celja očitno postala breja. Skoraj nas je vse skupaj kap, saj ni bilo nobenih znakov, vietnamski prašiči pa so po naravi bolj nagnjeni k debelosti in zaobljenosti. Ne glede na vse, čez kar je Lizika morala, pa se je naenkrat zazdelo, da je našla svoj mir. Z vašo pomočjo smo v mesecu februarju zbrali dovolj donacij v sodelovanju z Društvom za zaščito živali Pomurje in prostovoljko pri pomoči kuncem Uhač, da smo skupaj Liziki zagotovili osnovno veterinarsko oskrbo, hrano in zgradili zavetje. Iskrena hvala. V mesecu maju bomo za vse donatorje na kmetiji V pravljici, kjer Lizika živi, pripravili Fridino majsko pojedino v zahvalo, mali rilčki pa bodo med tem že veselo tekali okoli. 

pujsa-lizika

zavetje-za-pujsiko-liziko-v-prvaljici

pujseki irisjpg

mali-lizikini-pujseki-prvi-dan

mal-lizikin-pujsek

mali-lizikini-pujsi

lizikini-mladicki-zrastli

 

 

0 odzivov

Povej mnenje

Bi se pridružili pogovoru?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

fifteen − four =