” Lahko primem jajce?”

Srečanja otrok in Koki ambasadorjev smo najbolj veseli. So namreč tisto, čemur pri Koki poleg konkretne pomoči farmskim živalim, dajemo največji poudarek, saj v sebi nosijo pomembno izobraževalno noto. Ker ljudem vračajo tisto, na kar smo v hitrem tempu pozabili – pristen stik z živalmi in naravo. 

Tako je del Koki ambasadorjev, ki živijo v vasici pod Krvavcem, v mesecu juliju obiskala manjša skupina otrok iz varstva Gozdni gusarji, ki deluje v sklopu Zavoda Naraven otrok.

otroci na obisku 3

Če pomislite pri sebi, kolikorat ste v naročju pestovali kokoš (ste jo sploh?), se ne bo zdelo prav nič nenavadno, če povemo, da je to tisto, česar se večina otrok najbolj veseli. V jati sta dve kokoški, ki jima druženje z ljudmi na ta način, ni odveč, to sta Frida in pišek Goldy. 

otroci na obisku 7

otroci na obisku kokoška frida 4

 

 

Daleč najbolj vznemirljivo doživetje za otroke (in mnoge odrasle – nič se ne pretvarjajmo, da vse vemo), pa je opazovanje, kako kokoška znese jajce. Gre za intimno doživetje, ki zahteva veliko potrpežljivosti tako s strani opazovalcev kot pernate dame.

otroci na obisku 18

otroci na obisku 22

otroci na obisku 16

otroci na obisku 13

Otroci pa so daleč najbolj navdušeni, ko lahko zneseno jajce primejo v roko. ‘Je toplo’, so navdušeni. In terja precej truda od kokoši, kajne? 

otroci na obisku 11

Med kunci je najbolj priljudna kunčica Belka, ki obožuje korenje, pa jabolka, pa tudi kruh, pa otroške vezalke, zato je prav ona tista, ki na pašniku Alica predstavi kunčji štab Koki ambasadorjev. 

otroci na obisku - belkica2

otroci na obisku 222

kunec-tonci

Otroci poleg blatnih čevljev, pa umazanih rok, domov odnesejo še Aleksandrovo pero in nekaj fotografij, da lahko izdelajo plakat doživetij. Ter seveda pomembno informacijo o tem, kdo rejne živali pravzaprav so. Da ne živijo v trgovskih centrih in skačejo iz poli salam. Da niso vijolične barve. In da v bistvu ne marajo pečice (račka Tačka pravi, da ji je v pečici preveč vroče in da ji ni prav nič všeč, če bi jo prelili s kakšno omako). 

račka tačka se kopa pomlad resize

 

pišek

Otroci spoznajo, da so tudi farmske živali samosvoje, včasih sitne, vražje glasne, avtonomne kreature, ki rade živijo svoje edino življenje v dostojanstvu in miru. In ti ob prvi priliki kljunejo zadnji kos kruha ali izmaknejo kos jabolka. 

otroci na obisku 001

Povedano po pravici, se trenutno obiski odvijajo na najmanjšem možnem kraju. Ker verjamemo, da je treba s tistim, kar imaš, v danem trenutku pač narediti najbolje, kar znaš. 

Vendar – če nam bo sreča naklonjena, Koki septembra začenja mali učni projekt, ki bo na veliko dostopnejšem kraju, primernem za širšo javnost. 

Se bomo pa z veseljem spominjali prav vseh začetkov in vaših prvih obiskov, ki so v minulem šolskem letu potekali v precej skromnih razmerah.

Ker smo bili preprosto prepričani, da to ne sme biti ovira, da ideja sočutja, miru in sožitja ne bi našla poti do ljudi. 

0 odzivov

Povej mnenje

Bi se pridružili pogovoru?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

16 − fourteen =