Krava v cirkusu? Ne, to ni krava, ki jo želite videti…

Dejstvo, da cirkus Safari, ki te dni bolj tava kot gostuje po različnih slovenskih krajih, v svojih predstavah uporablja živali, je marsikoga pošteno presenetilo.

Splošno znano je namreč, da je naša država pred dvema letoma prepovedala cirkuse, v katerih nastopajo živali, natančneje – prostoživeče živali. Ne pa vseh. Večina nas je tako preslišala pridevnik ‘prostoživeče’, dokaj spreten obvod in po mnenju mnogih ‘kompromisno’ dopolnitev zakona, ki naj bi prinesla zaščito živalim.

Cirkuške predstave z domačimi živalmi so tako pri nas dovoljene. Krave. Koze. Konji. Gosi. Race…Konji. Psi.

cirkus safari 1

 

Cirkus Safari bi za slovenske razmere lahko postal kar ‘Cirkus Domesticus’.

V naravi človeka je, da se tudi zabava.

Čeravno pogosto na račun drugih. Gladiatorske igre. Pasji boji. Petelinji boji. In cirkuške predstave z živalmi. Slednje so se v kategorijo sporne zabave uvrstile zlasti po ozaveščanju in trdem delu številnih aktivistov (več tukaj), pa tudi izpovedi dreserjev cirkuških živali ter skritih video posnetkov, v katerih so na dan pricurljale sporne prakse dresure živali z biči, elektrošoki in tako naprej.

In cirkusi z živalmi so postali sinonim za zlorabo živali.

Medtem ko se pred tem nismo kaj dosti spraševali o ozadju cirkuških predstav, temveč smo komaj čakali, da se cirkus ustavi tudi v našem kraju, smo kasneje začeli tudi sami resnično dvomiti, kako lahko živali skačejo skozi ogenj, ki se ga v resnici bojijo? Ali izvajajo druge precej nenaravne gibe, do katerih jih ne bi pripravili z nobenim priboljškom. In čudovite pravljice kot je tista o slončku Dumbu, ki so v nas vzbudile željo in vnemo, da obiščemo cirkus, so dobile grenak priokus. A so še zmeraj izjemne. 

sloncek dumbo

Potem so cirkuse z živalmi, prostoživečimi torej, tudi pri nas prepovedali. 

Z razlogi, med katerimi so tudi naslednji: 

1. Da cirkusi tem živalim ne morejo zagotoviti ustreznega prostora in tako živijo v premajhnih in pretesnih kletkah, kjer imajo komaj dovolj prostora, da se obrnejo.

Komaj dovolj prostora, da se obrnejo. Zveni znano? Spominja na kaj? 

2. Da so kletke običajno umazane in prekrite z iztrebki, saj tam preživijo večino časa.

Kletke – umazane in prekrite z iztrebki. Zveni znano? Spominja na kaj? 

3. Da živali v divjini živijo na ogromnih površinah, spletajo socialne vezi, se namakajo, kopajo v vodi..česar v cirkusu ne morejo, saj so tam večino svojega žalostnega življenja pripete na verige, izolirane, prestrašene….

Zveni znano? Spominja na kaj? 

Premajhne kletke, nezmožnost tkanja socialnih vezi, komaj dovolj prostora da se obrnejo…

Spominja na kaj? Seveda spominja! Na nekoga, ki v takšnih razmerah vsakodnevno živi.

Nanje…

krave na farmi dve

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In z njimi cirkuške predstave pri nas niso prepovedane. Ne z  domačimi živalmi.

Ker njim smo vzeli že vse. Svobodo gibanja, pravzaprav gibanje samo. Materinstvo. Socialne vezi. 

In da je krava namesto na farmi v cirkusu je zanjo že skoraj…blagoslov. 

Ne, slabše tem živalim prav zares ne more iti. 

Za marsikatero živalsko vrsto se da izbojevati marsikaj na področju zaščite in njenega življenja. Ampak ne za farmske, klavne živali, ki jih na svet spravljamo z enim in edinim namenom.

Zanje, za farmske živali še dolgo ne bo nič drugače. In zakon, ki dovoljuje nastope krav in drugih domačih živali v cirkusih medtem ko slednje prepoveduje za tigre in leve, je eden od mnogih dokazov zato. Naše delitve živali. Na te. In one. 

Pri tem ne pomislimo, da se krava v svojem bistvu prav v ničemer ne razlikuje od miroljubnega slona, ki ga bomo vzeli v bran, tigra, ki ga bomo označili za svobodoljubnega, mogočnega leva ali kita, ki ga bomo ščitili in blatili kitolovce. 

Če gre lahko v farmo, v klavnico in pod nož, kako in zakaj potem ne bi mogla v cirkus?  

Vendar verjemite, krava iz cirkusa ni tista, ki jo želite videti. 

Kdor je kdaj bival s kravo v njej primernem okolju, ve da je malodane čudežno bitje. Njen vonj. Njena govorica telesa. Njene globoke oči. Njena nežnost in materinskost. In doživljenjsko prijateljstvo – 20, tudi 25 let. Od njenega rojstva pa do smrti boste lahko izšolali in do kruha spravili vse svoje otroke. Tako dolgo življenje ji namreč pripada.  

To je krava, ki jo želite videti. 

kravica zatocisce ianua

Zatočišče za živali Ianua Hrvaška

 

Ne tista v cirkusu. 

In kljub temu, da se bo morda zdelo zabavno, kako krava upošteva človeške ukaze, četudi s pomočjo biča in česa vse se je na ta ali oni način ‘zmožna naučiti’,  ta izkušnja ni nič v primerjavi s tisto, ki je boste deležni, ko boste s kravo na spontan način spletli enakovredno vez med dvema bitjema. In jo boste zgolj opazovali v tem, kar ona preprosto je. 

Si dovolili prisluhniti njenemu svetu. Krave so izjemno intiligentne živali, ki se prav po otroško razveselijo, kadar jim uspe rešiti zanje pomemben problem. Imajo izjemen spomin in si vas bodo vtisnile vanj, sklepajo medsebojna, zelo močna prijateljstva, imajo strogo hierarhijo, globoko žalujejo in so čisto ta prave mame…Več o kravah tukaj.

To so krave, koze, ki jih želite videti. Ob katerih želite videti odraščati svoje otroke.

krava v cirkus-cows-love-cuddles

Ne tiste v cirkusu. 

Čas se spreminja.

In tako kot po eni strani narašča število zakonskih prepovedi spornih praks na živalih, po drugi strani klijejo številna zatočišča po svetu, parki za živali, naravni habitati za ogrožene živalske vrste. 

To so kraji, v katere morate peljati svoje otroke. In sebe. In svojo dušo. In počutili se boste veliko bolje.

Morda celo tako zelo, da boste takšen kraj želeli ustvariti tudi v svojem domu ali okolici. 

Ne prikrajšajte sebe in svoje otroke za edinstveno izkušnjo. Zakaj bi prilagajali živali sebi, če nas toliko več lahko naučijo kadar so preprosto to, kar so. Samostojna bitja s svobodno voljo, ki bi morale imeti pravico, da živijo svoje edino življenje. Ki ne izključuje človeškega, ampak je z njim povezano na način, ki obema omogoča dostojno življenje. Sliši se dobro, kaj pravite? 

0 odzivov

Povej mnenje

Bi se pridružili pogovoru?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

sixteen − nine =