Ironija – ko preživele v prometni nesreči kljub vsemu čaka neizbežna smrt

Decembra leta 2014 se je voznik osebnega avtomobila na štajerski avtocesti pri Šentrupertu nepravilno vključil v promet in povzročil nesrečo.

Trčil je v tovorno vozilo, na katerem je bilo 585 ovc, 300 jih je umrlo takoj.

nesreca-tovornjaka-z-ovcami

Foto PGE Celje

Leta 2013 na Ptuju s 3.500 piščanci.

About 3200 chickens and a truck driver were involved in a tractor-trailer incident this morning eastbound on 22/322 at the Clarks Ferry Bridge in Duncannon. One lane is closed in each direction as a crews clear the accident.   Christine Baker, The Patriot-News

slika je simbolna

 

Leta 2012 pri Medvodah z biki, 2015 pri Grosupljem s kravami.

nesreca-z-kravami

slika je simbolična

 

Na Mažarskem je 2007 trčil tovornjak, ki je v klavnico peljal 5000 kuncev.

nesreca-tovornjaka-s-kunci

 

Nesreče tovornjakov z živalmi se dogajajo povsod. In njihova podobo vedno para srce. Da so se živali znašle v njih, je namreč odgovoren samo človek. One nimajo nič s tem. 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

nesreca-tovornjaka-s-piscancki

nesrece-tovornjakov-purani

nesreca-tovornjaka-s-purani

nesreca-tovornjaka-s-pujski

nesreca-s-kravami-irska

nesreca-tovornjaka-s-kravami-ena

nesreca-s-tovornjakom-s-piscanci

Zadnja odmevna (odmevna po zaslugi predanih aktivistov iz skupine Toronto Pig save, ki so takoj zbrali foto in video dokumentacijo) pa prihaja iz Ontaria v Kanadi. Njihove podobe vam bodo segle v srce zelo močno. 

5. oktobra se je zgodila prometna nesreča, v kateri se je tovornjak, na katerem je bilo okoli 150 prašičev, pri zavijanju na območje klavnice, kamor so bili le ti namenjeni namenjeni, prevrnil. 

nesreca-tovornjaka-s-prasici-pet

nesreca-prasici

slika-nesrece-s-prasili-kanada

Prašiči so bili grozljivo ukleščeni v vozilu, mnogi hudi poškodovani, nekaj jih je umrlo. Na srečo, Kajti za preživele, nepoškodovane in poškodovane, se je pravi pekel šele začel.

Posnetki aktivistov iz skupine Toronto pig save (njegova ustanoviteljica je Anita Kranjc, o kateri smo že pisali, trenutno pa teče zoper njo postopek na sodišču, ker je dajala vodo žejnim prašičem med prevozom  klavnico) pričajo, kako so jih delavci klavnice s palicami terali na prevoz do klavnih linij in v plinske komore. 

nesreca-tovornjaka-s-prasici-dve

 

Delavci klavnice zatočišču Happily Ever Esther Farm Sanctuary (njegova ustanovitelja sicer že nekaj let bivata s svetovno znano pujso Esther)  niso omogočili, da vzame poškovane prašiče, katerih meso je v celoti “neuporabno” za človeško prehrano, temveč so jih raje na licu mesta ustrelili.

Tako je bil ubit na licu mesta tudi eden od njiju.

slika-pujs-nesreca

Drugi pa s kartoni in ogradami steran do klavne linije nekaj sto metrov stran.

prasici-v-prometni-nesreci

Da bi lažje razumeli stisko, si predstavljajmo, da je na njihovem mestu naš pes. Kako bi se počutili? Znanstveniki so dognali, da so prašiči v svojem dojemanju sveta na stopnji triletnega človeškega otroka in daleč pred psom, za katerega bi storili vse, če bi se znajdel v nesreči kajne?

Kolikokrat peljemo mimo takih prikolic, pa se vanje ne upamo zazreti…

 

Novica je odmevala po vsem svetu, objavile so jo vse vidnejše živalovarstvene organizacije – PETA TUKAJ

Morda niso umrli zaman. In bodo podobe, ki so zaokrožile, sprožile, da bo vseeno kaj drugače, je med drugim na družbenem omrežju Facebook zapisal ustanovitelj zatočišča za prašiče The Pig Preserve.

Ne moremo vplivati na ravnanja drugih.

Lahko pa pred sebe postavimo ogledalo in se vprašamo, kakšna je naša vloga pri tem.

Mar res nimamo ničesar z jemanjem pravic tem živalim? Je naša vest čista?

Ni prepozno, za nikogar od nas, da se postavi na pravo stran. Polnovredna rastlinska prehrana je za večino prebivalcev povsem enakovredna hrani, ki na deklaraciji nosi sestavino trpljenja. Nekaj idej zvesto pripravljamo skupaj s prostovoljci Društva za zaščito živali Pomurja  v projektu Fridina domača kuhinja. Ker pa prehrana ni edino področje, kjer zlorabljamo milijarde krav, prašičev, kokoši in drugih rejnih živali, toplo priporočamo, se odločimo za način življenja, ki v najmanjši možni meri škoduje tudi živali – veganstvo torej. 

Pripravila in zbrala: Ksenija V. Kutlačić, dipl.kult.

0 odzivov

Povej mnenje

Bi se pridružili pogovoru?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

3 × 3 =