Vsaka žival je Cecil


Če še niste slišali za Esther, the Wonder Pig, se priklopite na njeno FB stran in vzemite nekaj minut, ne bo vam žal.  Zagotovo se boste nasmejali, mnogi pa tudi navdušili, ko boste spoznali eno najbolj slavnih pujs na svetu – Esther. 

esther_familymember

esther1

 

esther 3

 

 

esther 4

ESTHER

In pri tem vedite, da niste edini, ki vas bo očarala in sem vam prikupila. Svetovni javnosti je močno zlezla pod kožo, tako zelo, da so pred časom s s skupnimi močmi zanjo in druge rešene rejne živali po vset svetu zbrali skoraj pol milijona dolarjev, da so na noge postavili Zatočišče Happily ever Esther, kjer danes trajen in varen dom najdejo številne rešene farmske živali. 

esther0101

Četudi se zdi, da je Esther, the Wonder Pig nekaj posebnega, pa je treba vedeti, da se Esther v resnici prav v ničemer ne razlikuje od milijona drugih svinj po svetu, ki smo jih spremenili v tovarne mesa, odrnili izpred oči in jih potisnili v življenje, ki ga pravzaprav nobenemu bitju ne bi privoščili.

Esther se od njih razlikuje samo v toliko kot se človek od človeka, v svojem bistvu je ista.

Svinja je svinja. Človek je človek. In v luči nedavnih dogodkov – lev Cecil, ki je na noge spravil pol sveta, potem ko ga je ubil lovec in je umiral v grozljivem trpljenju, je v svojem bistvu lev.  V ničemer drugačen od drugih levov.

lev cecil2

 

Nenazadnje, v svojem bistvu in konceptu življenja prav nič drugačen od svinje. 

Pa vendar.

Ko je na krut način ubit kakšen drug lev, se ne zganemo in ne občutimo tega, kar smo občutili ob Cecilu.

In čeravno se zdi, da bi bilo vzeti življenje pujsi Esther naravnost grozljivo in kruto dejanje, pa je povsem drugače, kadar gre za svinje, ki jim dnevno jemljemo življenja. 

Ker živali nezavedno delimo.

Delimo jih med vrstami – na tiste za prehrano, na tiste za lov, na tiste za hišne ljubljenčke…

In delimo jih celo znotraj vrste same. Farmski kunci so za zakol. Pritlikavi kunci so za ljubkovanje. So zlate ribice. In so postrvi. So prašiči. In so Prašiči. 

Slednje postane povsem jasno, če povzamemo naslednji primer.

Neredko se zgodi, da kmet dobi svinjo v dar, ji pri tem  da ime in ko pride čas zakola, to stori z zelo težkim srcem. Medtem ko mu ostale živine ni težko peljati v klavnico, pa je zaklati prašiča, ki vendarle ima ime in je zato drugačen od ostalih, vendarle drugače.

Marsikateri kmet bo znal povedati, da so ’tistega’ prašiča sicer potem zaklali, vendar mesa niso mogli jesti. Zdi se nekako neokusno.  

In to je edina razlika. Razlika, ki obstaja med levom. In levom Cecilom. In prašičem. In svinjo Esther. Ali nenazadnje, kokošjo iz hleva ali reje v kletki in kokoško Frido, našo ambasadorko. Razlika je v naši percepciji.

Mnogi otroci, ki z veseljem obiščejo kraj, kjer živi kokoška Frida in jo prvič crkljajo v naročju, povedo, da imajo sicer tudi doma kokoši. Ampak tiste smrdijo, tisto sploh ‘niso kokoši’, da pa je kokoška Frida tako zelo drugačna.

piko in kokoska frida

Resnica pa je, da se ona prav v ničemer ne razlikuje od drugih kokoši.

Razlika je v našem dojemanju. Če vam je všeč Frida, so vam všeč vse kokoši.

Če čutite žalost ob izgubi leva Cecila, bi jo čutili tudi ob izgubi drugega leva.

In če vas nasmeji Ester, vas bo nasmejala vsaka svinja. 

Kot je pred časom dobro zapisal nekdanji prašičerejec, ki je opustil rejo, potem ko je spoznal, da med psom in svinjo v bistvu ni razlike. Več o tem v članku izpod peresa Arina Greenwooda: “Esther the Wonder Pig Is a 500-Pound House Pet, and So Much More”.

In če imate radi svojega psa, obstaja velika verjetnost, da boste vzljubili tudi kravo, če boste imeli priložnost. 

Ko damo živali ime, ji vrnemo dostojanstvo in spoštovanje. Do nje razvijemo drugačen odnos kot do živali s številko. Žival s številko je predmet. Do tega pa nimamo odnosa.  

Postavi se vprašanje, ali lahko lev Cecil spremeni svet? Ali lahko pujsa Esther spremeni svet? In nenazadnje, kokoška Frida? Da bo svet boljši za vse? 

Paul McCartney je o sebi povedal, da je postal vegetarijanec zaradi zgodbe o Bambi, srnjačku, ki mu lovci ubijejo mamo. James Cromwell  se je odrekel mesu ter vsem živilom živalskega izvora po izkušnji v filmu Babe.babe  

Spreminjanje tako zelo močno utečenega sveta je težka naloga, vprašanje če sploh in do kakšne mere izvedljiva. Pa vendar nedvomni drži, da nam Cecil, Esther, Fride omogočajo, da na živali pogledamo z druge perspektive. 

In včasih je to ključno. Da prepoznamo problem tam, kjer ga prej nismo videli. 

esther700

 

0 odzivov

Povej mnenje

Bi se pridružili pogovoru?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

fifteen − six =