Slanina in klobase UBIJAJO

Te dni so tudi slovensko javnost preplavile ugotovitve Svetovne zdravstvene organizacije (njene mednarodne agencije za raziskave raka (IARC) o škodljivem vplivu uživanja mesa za zdravje ljudi, ki naj bi ga imelo zlasti uživanje klobas, slanine, šunke in drugih vrst predelanega mesa.

Študije naj bi pokazale tesno povezavo med uživanjem mesa in pojavom raka na debelem črevesju. Poročilo je pripravilo 22 strokovnjakov iz 10ih držav.  Agencija pa je predelano meso uvrstila v isto kategorijo povzročiteljev raka, v kateri so tudi tobačni dim in azbest, kar naj ne bi pomenilo, da je tudi enako nevarno. Morda se zna celo zgoditi, da bodo z opozorili o nevarnosti uživanja rdečega mesa opremljeni mesni izdelki. Podobno kot so recimo tobačni. 

O ozadju te kampanje ne bomo razpredali. Zgolj v razmislek – dnevno največ ljudi umre zaradi lakote.  18.000 otrok.  Lakota ubija. A glas o najbolj razširjenem vzroku smrti je nem. 

Prav tako ne bomo razpravljali o tem, kako zelo škodljiva je prehrana živalskega izvora.

Škodljivi so tudi tudi cigareti. Pa kadimo. Škodljivo je marsikaj. Morda tisti brokoli iz nedeljske tržnice. Pa sploh ne vemo. In sevanje ekrana, s katerega zdaj berete. In mnogi se strinjamo. Boljše krajše, a polno življenje. Kot dolgo. Brez strasti. In užitkov. Zatorej so ugotitve kot je zgornja zmeraj precej relativne in podvržene številnim špekulacijam. 

Je pa trditev, ki je v povezavi z mesom, mesnimi izdelki in ostalimi živalskimi produkti na naših krožnikih, vendarle nesporna in ji ne gre oporekati: Ubijajo. Njih, ki si želijo živeti.

mladi prašički

Bitja, ki pridejo na svet z enakim upanjem, radovednostjo, igrivostjo in voljo do življenja kot prav vsi okoli nas. Misleč, da so tiste kovinske rešetke in kletke in betonska tla zgolj hecna oblika porodnišnice. In da jih kaj kmalu čaka tisti pravi svet. Zelen in rjav, rumen in moder. Krut, a vendar resničen.

Najprej jih ubijemo z dnem, ko spoznajo, da so kletke vse, kar imajo. In začnejo samo še stati in bolščati v steno pred seboj. Mnogi pozabijo hoditi. 

krava na verigijpg

pig-sow-gestation-stalls.top

kletke kokosi

 

In ubijemo jih z dnem, ko jih odpeljemo tja kjer iz njih naredimo klobase. Hrenovke. Slanino. Pašteto.

Ni pravo vprašanje in dilema, s katero naj bi se soočali, ko zremo v zrezek pred seboj – ali nam bo skrajšal življenje in za koliko.

Pravo vprašanje in dilema je, komu je ta zrezek nekoč pripadal…

To je zamolčano sporočilo. 

Slanina in klobase ne povzročajo raka. Ubijajo. Njih, ki želijo živeti. 

dorica spancka resize

Pripravila:

Ksenija V.Kutlačič, dipl.kult. 

*kolumna izraža stališče avtorja in ne nujno organizacije, katerih član so. 

 
0 odzivov

Povej mnenje

Bi se pridružili pogovoru?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

seventeen + 1 =