Anita Kranjc: “Če bom obtožena, bom šla v zapor in plačala globo.”

V prihodnjih mesecih bo sodni epilog dobil postopek zoper kandsko aktivistko za pravice živali Anito Kranjc, ki se je leta 2015 znašla na sodni klopi, ker je v vročem poletnem dnevu dehidriranim prašičem na poti v klavnico dala za pit vodo iz plastenke. Zgodbo smo spremljali TUKAJ.

Obtožena je poškodovanja tuje stvari (vandalizma), zaradi tega dejanja pa ji grozi večletna zaporna kazen in globa v višini 3.500 eur.  Obramba je v zaključnih besedah na sodišču rekla, da je Anita Krajnc, ki je prašičem dala vodo, delovala ‘v javno dobro’.

Anita pa se je izrekla za nedolžno ter ob tem priznala, da jim je dala vodo. 

anita kranjc dve

Anita Krajnc, na fotografiji iz leta 2012. (CARLOS OSORIO / ORONTO STAR FILE PHOTO)

Na obravnavi v zaključnem govoru, je obrambni odvetnik Gary Grill dejal, da je zagrešila dejanje prijaznosti.

Njeno dejanje je primerjal z dejanji ljudi, ki so za čas holokavsta Judom, ki so jih transportirali, dajali vodo ter z izkušnjami zgodovinskih borcev za pravice, kot so Gandhi, Nelson Mandela in Susan B. Anthony.

Grill je med drugim tudi rekel, da čeprav prašiči po zakonu niso obravnavani kot ljudje, so vseeno sposobni trpeti tako kot mi. 

Po zaslišanju je Krajnc povedala, da je počaščena, ker jo je primerjal s tako velikimi osebnostmi in da je to bitka njenega življenja ter da bo vse svoje življenje posvetila borbi za pravice živali, vse dokler ne bodo z nami enakovredne. 

Tožilec je še vedno trdil, da gre za poškodovanje tuje stvari.

Sodnik David Harris pa je rekel, da ni dokazov, da je bila tekočina karkoli drugega kot voda in je večkrat vprašal, če se šteje kot motenje, če ni škodovala prašičem, ki so bili vseeno transportirani v klavnico. Kot je še rekel, domneven prestopek ne vznemirja niti voznika niti lastnika in ju ne spravlja v negotovost.

Obravnava in zaključni govori so privabili veliko njenih podpornikov, nekateri so bili tudi pred sodiščem in pred klavnico. Sodna dvorana pa je bila tako polna, da so ljudje sedeli tudi na tleh.

Grill je še dejal, da prašičem ni povzročila nobene poškodbe in zato tudi ni zagrešila nobenega zločina.

Končna obravnava naj bi bila 4. maja 2017. Anita Krajnc je po obravnavi povedala, da ji je v primeru, da bo obtožena vseeno, če bo morala v zapor ali plačati globo.

Kot so zapisali v Torontu Pig Save, katerega ustanoviteljica je Anita Kranjc, se je celoten sodni proces razvil v zgodbo, ki postavlja krutost živinorejske panoge v vidno polje. Skozi proces sta zagovornika (oba vegana) Gary Grill in James Silver ves čas o prašičih govorila kot o osebah – bitjih z občutji, strahovi in jih nikoli nista imenovala “stvari” ali živina kot so to sicer uveljavljeni termini, ki nas oddaljujejo od živali. 

Živinorejci na sojenju so se terminologiji smejali. Zagovornika pa sta posmeh pospremila z besedami, da zgodovina podobne posmehe že pozna, saj pred manj kot stoletjem tudi ženske pravno niso bile obravnavane enakovredno in imele pravic.  

anita kranjc - ena

 

anita kranjc in pujsa

Povzeto po The star, Toronto Pig save

Intervju z Anito Kranjc – TUKAJ in TUKAJ

Prevod: Klara Čuden

Prašiče so znanstveniki uvrstili med prvih pet najinteligentnejših živih bitij na zemlji (takoj za človekom, človeku podobnim opicam, sloni, delfini). So izjemno empatične živali, ki so sposobne doživljati ne le svojo stisko, temveč tudi stisko drugega. Spadajo med ene najbolj zlorabljenih živali na vseh področjih, tudi onkraj prehrane. Več TUKAJ. 

 

 

 

 

0 odzivov

Povej mnenje

Bi se pridružili pogovoru?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

4 + thirteen =