Bohinjci rešili kravo iz grape – kdo jo bo pred klavnico?

Minuli teden sta pohodnika na bohinjski planini Krstenica opazila kravo, ki je med pašo na približno 1.600 metrih zdrsnila v grapo. Na pomoč ujeti živali sta poklicala gorske reševalce, ki so pozneje 500-kilogramsko kravo po imenu Murka uspeli rešiti s pomočjo mreže in helikopterja. Prestrašena žival po poročanju medijev ni imela večjih poškodb in je bila vrnjena kmetu.  

Foto: PU Kranj

Foto: 24ur.com

Foto: 24ur.com

Primer reševanja živali, ki se je znašla v stiski zaradi nesreče seveda ni osamljen. Pred nekaj leti so polne roke dela imeli tolminski reševalci in pa hrvaška gorska reševalna služba, ki je kravo vlekla iz jame. 

Pred časom smo pisali tudi o primeru na Novi Zelandiji, ko so ujete krave dočakale rešitelje potem ko so bile zaradi potresa odrezane od sveta.

Iz gorečega požara so ruski gasilci rešili majne pujske in ganljiv posnetek je še dolgo krožil po spletu. 

Pa smo res tako veliki heroji in zaščitniki živali kot bi morda kdo sklepal ob teh novicah ali zgolj opravljamo svojo dolžnost v skladu z veljavno zakonodajo? 

Na dan reševalne akcije krave Murke smo namreč v slovenskih klavnicah zaklali blizu 300 krav, telic, bikov.

Na letni ravni pobijemo na svetu 150 milijard živali. V dobrih 3 minutah 700 krav! (vir: http://thevegancalculator.com/animal-slaughter/).

Ključno vprašanje je, kdo jo bo rešil čez nekaj tednov, mesecev ali morda let pred kruto roko človeka in klavnico? Prosim, razmislimo o tem. 

Pripravila: Ksenija V. Kutlačić 

 

Avtor: Sara Čufer

0 odzivov

Povej mnenje

Bi se pridružili pogovoru?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

twelve − six =