Babičine kokoši


Zmotno je misliti, da kokoši nesejo jajca ves čas svojega življenja. Obdobje tako imenovane nesnosti traja le slabi dve leti, potem nesnost pri kokoših bistveno upade, je neredna, jajca so čedalje manjša. V večjih industrijskih obratih tako zamenjajo celotno jato kokoši že bistveno preden se to začne dogajati in isto pravilo že od nekdaj velja tudi na domačijah. Usoda ‘starih’ kokoši, ki so po človeških merilih, odslužile svoje, po svojih merilih pa so šele na kakšni četrtini življenjske poti je, da pristanejo v loncu. Za kurjo juho.

Od časa do časa pa se zgodi, da se na Koki obrnejo posamezniki, ki želijo takšnim kokošim poiskati kraj, v katerem se lahko postarajo in živijo do naravne smrti.

Ena takih lepih zgodb se je dogajala minuli teden. 4 kokoši Anjine babice so ‘odslužile’ svoje. Anja je zapisala: ” Kokoške so res stare že 3 leta in pol, vendar so še vedno polne življenja. Vsaka ima svoj poseben karakter in kar veselje jih je opazovati, ko se okoli njih dogaja kaj novega. So zelo pogumne in radovedne. Mislim, da si vse živali zaslužijo dostojno življenje tudi takrat, ko človeku nehajo služiti. Zato sem se odločila, da jih rešim pred smrtjo in jim omogočim življenje. Hvala Aleksandri, da je bila kokoške pripravljena sprejeti k sebi. Zagotovo jih pridemo še pogledati ter jim prinesemo kaj dobrega za pojesti.Hvala tudi Zavodu Koki za pomoč pri reševanju kokošk.” 

kokoske pri aleksandri

kokoske-aleksandrin raj

kokosi pri aleksandri 1

 

0 odzivov

Povej mnenje

Bi se pridružili pogovoru?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

7 + 7 =