Abrahamovec vrnil življenje pujsiki – DORA

V svetu, kakršnem živimo, ni pravzaprav nič neobičajnega, da ljudje kot darilo drug drugemu poklonimo žival. Največkrat gre za muce ali pse, na vaseh pa je pogost običaj podarjanje farmskih živali – svinj, koz, ovc, telet. In če gre pri prvih za to, da želimo slavljencu priskrbeti življenjskega družabnika (pa če si ga sam želi ali pa ne), pa ima podarjanje farmskih živali precej bolj praktičen pomen. Priskrbimo mu žival, ki ima v družbi gospodarsko vrednost. In živo darilo je vsekakor bolj izvirno kot morda poklon pršuta. V obeh primerih, še zlasti pa v slednjem primeru, drži, da seveda ob tem ne pomislimo na žival.

Ki jo, s pentljo ali brez, pripeljemo pozno zvečer na veselo druženje ob hrani, plesu in pijači. Prav takšna zgodba se je zgodila minuli teden, ko je Abrahamovec Samo Vodišek iz Kopra prejel nekaj mesečno farmsko pujsiko.

DORO

 

 

pujsika dora 1-resize

 

pujsika dora resize

dora1 resize

In zgodba bi bila le ena mnogih, za katere niti ne vemo. Če ne bi slavje potekalo družbi soproge Melite – Anite in kolektiva Mačje preje, ki so skupaj s Samom v tem živem darilu namesto klobas in zaseke prepoznali na smrt prestrašeno zbegano bitje.

dorica - cisto prva slikica...

In naredili kot se to dela – najprej Doro nastanili v majhen hlev na svojem posestvu. 

melita in sandra in dora resize

In nas poklicali. V upanju, da lahko Dori najdemo dom. Z možnostjo dostojnega življenja. Do naravne smrti.Ko smo Doro prvič obiskali, se je bala svoje sence in človeške postave. A le za kratek čas. Kaj kmalu je pokazala vso svojo radost, veselje, razigranost, navihanost in neskončno veselje do življenja, vse tisto torej, s čimer je prišla na svet. Pa je malo manjkalo, da tega kdo zares je, ne bi mogla nikomur pokazati in doživeti. 

dora in ksenija resize

Doro smo nastanili na eno od kmetij oziroma lokacij, kjer že živijo farmske živali, ki so na ta ali oni način ušle usodi, ki jim je bila namenjena. 

dorica-blato

dora-trava

dora-stoji

dorica-33

dora v blatu

 

dorica-roza2

Četudi vedno poudarjamo, da žival ni darilo in da je treba o tej potezi dobro razmisliti, pa smo v Dorinem primeru pravzprav hvaležni, da se je situacija razpletla kot se je.

Bila je mišljena za darilo, pa je v tistem trenutku, ko je tja tudi prispela, sama dobila najvećji dar – vrnjeno Življenje. Vrnjeno, kar ji je bilo v trenutku, so je dobila številko, namesto imena, nekoč odvzeto. 

dora-obrazek

 

 

 

 

PRIJATELJI ZIVOTINJA 9

dorica in ksenija2

pujsa-dora-na-soncu

0 odzivov

Povej mnenje

Bi se pridružili pogovoru?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

thirteen + 1 =