V Nemčiji in na Nizozemskem na milijone oporečnih jajc umaknjenih iz prodaje

Minuli torek so po poročanju medijev (https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/odpoklic-zdravju-nevarnih-nizozemskih-jajc-se-siri/429263 ) trgovci v Nemčiji in na Nizozemskem iz prodaje umaknili na milijone kokošjih jajc, ki so bila oporečna za zdravje ljudi.
Kot je navedeno, so jajca vsebovala zdravju škodljivo količino strupenega insekticida fipronila, s katerim so tretirali kokoši proti zajedavcem (eden najbolj trdoravtnih je rdeča pršica).
Perutninski industriji tako grozi velika finančna škoda, celotna zadeva pa prerašča v škandal. V teku je tudi preiskava, ki bo pokazala, kako so je insekticid zašel v sistem. Insekticid namreč ne sme biti uporabljen za zdravljenje živali, ki so namenjene prehrani človeka.

Čeravno uspešno pomaga živalim, da se rešijo zajedavcev kot so klopi, pršice, bolhe in tako dalje.

V razmislek.

Kadar ima maček ali pes notranje ali zunanje zajedavce mu bomo brez pomislekov pomagali, da se jih reši. Če ga nekaj boli, dobi antibiotik, ki je učinkovit in mu bo čimprej pomagal, da ozdravi. In ne antibiotik, katerega prenaša naše telo.
Pri živalih, ki jih določamo za rejne živali, pa je zadeva zelo drugačna. Pri zdravljenju ni dovoljeno uporabljati insekticidov, ki niso varni za človeka, antibiotikov, ki pomagajo, a niso varni za prehrano ljudi. Kaj vse to potegne za seboj za zdravje živali si lahko predstavljate sami.
To je plat, o kateri ne razmišljamo,
Ker v živalih ne prepoznavamo čutečih bitij.
Pripravila: Ksenija V. Kutlačić

0 odzivov

Povej mnenje

Bi se pridružili pogovoru?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

5 × 2 =